Vážení přátelé volejbalu,

Sezóna 2019/20 je u konce. Dovolím si pár hodnotících slov. Vezmu to od začátku…

• Letní příprava začíná podle plánu 1.8 v Plzni. Pár „náběhových“ dnů. Odjíždíme na kondiční VT ve Vysokých Tatrách. Počasí nám přeje. Jednotlivé, extrémně těžké túry společně zvládáme. Přístup hráček je příkladní, je to zážitek pro všechny. Přesouváme se na VT do Klatov. Trávíme hodně času v hale s míčem. Velká hala nám umožňuje neustále pracovat na třech kurtech. To je velký přínos pro intenzitu a specifikaci tréninkového režimu. Poslední dny před začátkem školy jsme ve známém prostředí sportovního gymnázia v Plzni. Začíná škola. Závěreční herní přípravu zabezpečuje domácí turnaj, následně testovací turnaj SCM v Ostravě.

• Soutěžní období I. (základní část extraligy) 21 zápasů, 11x vítězství/10x prohra = 3. místo po ZK Základní cíl v podstatě plníme, tzn. umístění hned za lídry české skupiny (Dukla, Olymp). Nicméně jsme je chtěli potrápit víc, to se nám nakonec nedaří (ze čtyřech zápasů, vítězíme jen v jednom). Hlavně ve druhé části ZK ovlivňuje družstvo vysoké procento nemocí. Hráčky se ale přizpůsobují, hrají v různých, někdy až v provizorních sestavách a k tomu zodpovědně plní svoje role v družstvu žen.

• Zimní meziobdobí (Vánoce, silvestr) Každoročně zasahuje do ZK vánoční období a oslavy nového kalendářního roku. Toto období je hlavně u mládežnických kategorií „krizové“ pro sportovní výkon, (rodinná dovolená…). Celé družstvo ukazuje přístup hodný „profi týmu“. Trénujeme společně až do 20.12, následně v plném počtu absolvujeme intenzivní čtyřdenní tréninkový blok mezi svátky. Tak to má vypadat!

• Soutěžní období II. (druhá - turnajová část extraligy) 9 zápasů, 6x vítězství/3x prohra (umístění na 8.místě celkově) = neúčast ve „Final6“ turnaji Nejvyšší „výsledkový“ cíl sezóny se nám bohužel naplnit nedaří. V podstatě hned v prvním turnaji v Ostravě vyhazujeme společné snažení za Finálovým turnajemven z okna. První den jednoznačná prohra s Ostravou, následně vítezství nad Šternberkem. Druhý den ale ztrácíme soustředění, pokoru, soupeře podceňujeme . Chodov, oproti nám přistupuje k zápasu “o všechno“ přesně tak jak má, na 100%. Zápas ovládá hned od začátku. My se hledáme. Pod tlakem je naše hra během chvilky velmi křehká. Prohráváme 3:1. Přichází slzy zklamání. Další období je pro nás dost komplikované, no svět se nehroutí. Facka je to pořádná a o to vetší síla je potřebná k pokračovaní. Síla, kterou jsme našli a vítězíme v obou dalších turnajích. Sice nás to nedostává do Final6, je to ukázka soudržnosti týmu i v těžkých chvílích.

• Po-soutěžní období I. je podstatně ovlivněné momentální situací ve společnosti (Covid-19). Od 11.3 jsme doma. Za normálních okolností, bychom se v těchto chvílích snažili co nejvíc využít čas. Hodí se znovu vrátit k základní technice jednotlivých cvičení, doplňkovým sportům…Teď se družstvo ale muselo rozdělit na individuální sportovce. Je to nová situace pro většinu hráček. Nicméně z tím JAK momentálně hráčky na sobě pracují, jsem naprosto spokojený. Samozřejmě stím souvisí i režim, který v této době máme. Hráčky mají zadaný trénink na každý den, zpětná vazba probíhá formou video/foto dokumentů od hráček. Jejich přístup je příkladný. U některých je zapojená celá rodina, to je krása. Nicméně, společně strávené chvíle, nám už chybí. Dodržujeme státní nařízení a věříme, že co nejdřív se vrátíme do „normálního“ režimu. Jedno z hlavních pozitiv jsou samozřejmě společné chvíle srodinou, která je o naši přítomnost v sezóně ochuzena.

• Celkově samozřejmě nemůžu hodnotit sezónu jen na základě umístění v soutěži. To by nebylo vůči mládežnickému družstvu a jeho celoroční práci fér. Řadu dílčích cílů se nám povedlo splnit, například:

 • V reprezentaci juniorek (roč.´02) máme dvě hráčky, Veronika Virtová a Lucie Švejnohová 

• Všechny hráčky jsme zapojili do družstva žen 

• Příkladné studium a skloubení školy s náročným tréninkovým režimem 

• Výrazný celkový herní posun, jak v UK(útočné kombinace), tak v OK(obranné kombinace) 

• Posun v kondiční připravenosti hráček

 • …

Proto je potřeba na sobě pracovat dál. Tím, jak hráčky přistupují k režimu v těchto chvílích, mi dávají jasnou odpověď: facka, kterou jsme dostali nás nakopla a chceme to ukázat v příští sezóně! Já věřím, že tenhle tým bude v dalším ročníku výrazně silnější. Hned jak nám to virová situace dovolí, jdeme společně dřít!

• Poděkování patří 

• Všem hráčkám (za oběť, kterou dali svému týmu) o Trenérům (Tomáš, Jindra, Petra) za pomoc v režimu a radu 

• Standovia Andree Mentlovým, za celkovou pomoc s organizací a chodem družstva 

• Vedení klubu na čele s p. Šmídem za pomoc, podporu,starostlivost, důvěru 

• Vedení SG, za umožnění bezproblémového režimu a skoro profesionální zázemí 

• Všem rodičům za důvěru, podporu a pomoc o Všem fanouškům klubu/družstva za podporu

 

Jakub Brečka, Trenér juniorek

 

 

 

Kapitánka: Lucie Opavová

Zhodnocení sezóny 2019/20

Na sezónu jsme se pilně připravovaly už od letní přípravy a to kondičními tréninky, soustředěním v Tatrách a hned poté volejbalovým soustředěním v Klatovech. Celá základní část se nám celkem vydařila a do nadstavbové části jsme postoupily z krásného 3.místa. 1.turnaj se konal ve Šternberku, kde našimi soupeřkami byly hráčky z Ostravy, Šternberku a Chodova. Po prvním dni měly všechny týmy stejný počet bodů a rozhodovalo se až druhý den.

Bohužel nám se nedělní zápas vůbec nepodařil a tohle zaváhání nás stálo účast na finálovém turnaji. Myslím, že mluvím za všechny, když řeknu, že jsme to žádná z nás nečekala a všechny nás to velmi mrzelo. Na dalších dvou nadstavbách, v Plzni a v Ostravě, jsme podaly skvělé výkony a tím jsme si ten hořký konec alespoň trochu zpříjemnily.

Z mého pohledu byla tahle sezóna pro všechny velmi náročná, už od letní přípravy až do úplného konce. Jsem ráda, že jsme ji společně všechny zvládly. Chtěla bych poděkovat holkám za další skvělou sezónu a samozřejmě taky našim trenérům, kteří tím prošli s námi. Děkujeme i všem fanouškům za podporu a těšíme se na vás v další sezóně.❤