Reprezentační úseky mládeže a seniorských reprezentací se domluvily na vzniku ženského výběru, který bude mít za sportovní cíl reprezentovat ČR na Letní světové univerziádě, která se bude konat v srpnu 2021 v Číně.

 

Volejbalový svaz nabízí pod záštitou reprezentačního trenéra žen Giannise Athanasopoulose a manažera seniorských reprezentací Miloslava Javůrka přípravné a zdokonalovací kempy hráčkám ročníků 1996-2002, které by navazovaly na práci reprezentačních družstev kadetek a juniorek v období přechodu od juniorské do seniorské reprezentace (U23). Současně by byly i základem pro nominaci na Světové univerziády v letech 2021 a 2023, které by v tomto období nahrazovaly účast na vrcholných mezinárodních volejbalových akcích a jsou nezbytné k dalšímu volejbalovému růstu.

Naše mládežnické reprezentační celky (1998, 2000, 2002) se v posledních letech opakovaně neprobojovaly na vrcholné mezinárodní akce (MEK, MEJ, MSK, MSJ). V letošním roce to částečně zavinilo i nepříznivé období „koronaviru“, byly zrušeny kvalifikace a na šampionáty se bude postupovat podle evropského, resp. světového žebříčku, který není na rozdíl od chlapců pro naše družstva příznivý.

 

Společně s mládežnickými trenéry a trenérem reprezentace žen jsme vytipovali tyto hráčky:

1996/97 - Šimáňová P., Svobodová E., Nová L., Diatková T., Stavinohová A.

1998/99 - Nečasová M., Kopáčová G., Šmídová N., Baumruková T., Chevaliérová A., Slavíková T.

2000/01 - Jehlářová M., Pavlíková D., Benediktová A., Judlová H., Stráská S., Jaňourová S., Dvořáčková K., Ambrožová M., Digrinová D., Orvošová G.

2002/03 - Grabovská K., Koulisiani E., Brichtová M., Kneiflová E., Virtová V., Bukovská M.

 

Program a nominace: 1. - 4. 7. 2020 Véska u Olomouce (18 hráček) 8. - 11. 7. 2020 Véska u Olomouce (16 hráček) 14. - 18. 7. 2020 Mikulov (14 hráček)

 

Autor: Stanislav Mitáč – koordinátor reprezentačních družstev mládeže

 

Nominaci do reprezentačního celku U23 si vybojovala i naše mladá, nadějná hráčka, Veronika Virtová.

Absolvovala všechny 3 červencové VT, kde sbírala zkušenosti od služebně starších spoluhráček. Jak tuhle zkušenost hodnotí? „Hodnotím jí jen kladně. Jak kolektiv, tak náplň tréninků byla skvělá a moc mě to bavilo“. Jak víme, oba trenéři ženské reprezentace jsou cizinci, jak si zvládala režim v angličtině? „Změna to byla dost velká, už jen proto, že někdy nechápu cvičení v češtině natož v angličtině. Ale trenéři mluvili lehkou angličtinou a když někdo něco nechápal, snažili se nám to vysvětlit jinak“. Podle všeho, zanechala Veronika dobrý dojem, protože si vysloužila nominaci na VT reprezentačního družstva žen. „Popravdě, stále tomu nemůžu uvěřit, ale jsem moc vděčná a doufám, že se tam přiučím mnoho dalších věcí“.

 

A co si o tom všem myslí trenér Jakub Brečka? „Mám z toho obrovskou radost. Zaslouží si to. Verča je volejbalu oddaná. Věřím, že možnost trénovat s RD U23 a následně i s RD žen, pro ni bude jednak zadostučinění a jednak velká motivace do další práce. Ze zkušeností, které teď nasbírala, může dál růst a rozvíjet se. Následně tyto zkušenosti předat svým spoluhráčkám v Plzni, kde tenhle „velký volejbal“ zatím žádná z nich nezkusila