6. turnaj extraligy juniorek, skupina A

 

  1. 1.zápas, Volejbal Plzeň – TJ Sokol Šternberk 0:3 (11, 12, 19)

Sestava: Hlaváčová, Virtová, Švejnohová, Boháčková, Obrtlíková, Beranová L: Krausová

Střídali: Reiserová, Šebková, Chlumecká

První zápas posledního turnaje extraligy jsme si naplánovali už na pátek večer. Po cestě vlakem, která začala v 8 00 jsme v 17 00 nastupovali ve Šternberské hale proti domácímu týmu. Od začátku zápasu nás soupeř výrazně tlačí kvalitním servisem. Než se stačíme rozkoukat, rychle ztrácíme první set. Jak přes kopírák se odehrává set druhý. Rozehry jsou krátké a rychlé, marně hledáme něco, čím by se dal rozjetý soupeř zastavit. Poslední set se hra trošku srovnává, hlavně zásluhou lepšího příjmu podání na naší straně. Alespoň chvilku dokážeme soupeři vzdorovat. Nicméně i šance, které máme nám nestačí. V naší hře je v podstatě od začátku cítit alibismus, nenacházíme na kurtu hráčku, která by to vzala na sebe a vedla tým. Šternberk jasně a zaslouženě vítězí.

 

  1. 2.zápas, Volejbal Plzeň – VK SG LD Brno 2:3 (-20, 22, 18, -23, -9)

Sestava: Hlaváčová, Virtová, Švejnohová, Boháčková, Obrtlíková, Beranová L: Burdová

Střídali: Šebková

Po nepovedeném prvním setu nám to na kurtu začíná fungovat. Jak ve druhém, tak ve třetím setu si vytváříme výrazný bodový náskok a ten držíme. Pomáháme si hlavně kvalitním a taktickým servisem. K tomu nám funguje obrana. Útočně nás táhne hlavně Anička Boháčková a postu univerzálky. Zvrat přichází ve čtvrtém setu. Vlastní polevení v koncentraci nás stojí velký bodový náskok, soupeř srovnává, je na koni a v úplné koncovce i šťastnější. Promarněnou šanci nedokážeme hodit za hlavu, tie-break je jasně v režii Brna. Ukazuje se, že tým, který má o set míň a vybojuje set pátý, má psychologicky navrch. Pro nás je to velké poučení a další hořká zkušenost, holt musíme hrát až do konce. Gratulace Brnu, které nesložilo zbraně, bojovalo až do konce a zaslouženě vyhrálo.

 

  1. 3.zápas, Volejbal Plzeň – VK Dukla Liberec 0:3 (-23, -21, -14)

Sestava: Hlaváčová, Obrtlíková, Švejnohová, Boháčková, Reiserová, Beranová L: Burdová

Střídali: Šebková, Chlumecká, Stará K, Virtová, Valentová

První dva sety nám vychází, s Libercem hrajeme vyrovnaně. Největší zásluhu na tom má kvalitní a taktický servis. Následně držíme vysoké procento v útoku na krajích sítě. V obou setech máme na konci šance na vítězství, bohužel je nedokážeme proměnit. Ve chvílích, kdy se set rozhoduje, nás znovu opouští preciznost v jednotlivých činnostech. Místo vypomáhání a spolupráce, náš výkon znovu trestá opatrnost, bojácnost a alibismus. Musím konstatovat, že nám v těchto chvílích chybí asi to nejpodstatnější, a to je hráčství. V setu třetím, má už družstvo Liberce jasně navrch a připisuje si vítězství ve třech setech.

 

  1. 4.zápas, Volejbal Plzeň – PVK Olymp Praha 1:3 (21, -18, -21, -10)

Sestava: Hlaváčová, Virtová, Švejnohová, Boháčková, Obrtlíková, Beranová L: Krausová

Střídali: Šebková, Chlumecká, Reiserová, Valentová, Stará K

Do zápasu vstupujeme dobře. Nakopává nás série kvalitních servisů Lucie Švejnohové, pak držíme kvalitu v jednotlivých činnostech. Nepochopitelně nám ale uniká set druhý hned na začátku. Zlepšenou hrou dokážeme na konci setu soupeře trošku znervóznit a navodit si dobré klima do třetího setu, co se nám daří. Do půlky setu to vypadá, že třetí set bude náš, nicméně se opakuje situace ze zápasu proti Brnu. Výrazný bodový náskok soupeř postupně dotahuje. Čím je bodově blíž, tím větší nejistota se do naší hry vkrádá. Ani v posledním zápase nedokážeme tenhle průběh zápasu zlomit a překlonit v náš prospěch. Olymp si konec třetího setu pak pohlídal. Čtvrtý set se snažíme ještě bojovat, nicméně myšlenky na další promarněnou šanci nás nenechají v klidu. Postupně v podstatě úplně podléháme a zápas v posledním setu končí rozdílem dvou tříd.

 

 

Závěrem chci celému týmu gratulovat a pochválit všechny hráčky. Hlavně za přístup, který družstvo ukázalo směrem k poslednímu turnaji. Navzdory tomu, že výsledkově už o nic nešlo, připravili jsme se svědomitě. Jsme rád, že tahle skupina si i poslední turnaj sezóny mohla zahrát s nejlepšími týmy v republice. Zasloužili jsme si to. Mrzí mě hlavně jediná věc, že v těch zásadních momentech nám chybělo o něco víc hráčství. Každopádně, naše hra často vypadala tak, jak je hodné pro tým, který hraje skupinu A extraligy. Přeji celému týmu ať ho i v dalších sezónách potká šance hrát tyhle zápasy a porovnávat se s nejlepšími.

Jakub Brečka

 

David Konečný (asistent trenéra): Své místo v A turnaji jsme si vybojovali, opět ale bylo vidět, že oproti ostatním týmům nám toho ještě dost schází. Dokážeme s nimi držet krok, pokud předvádíme náš nejlepší volejbal, takovou kvalitu bohužel dokážeme předvést pouze v některých úsecích, což na vítězství nestačí. Děvčata po celou sezónu odvedla dobrou práci, kvalitní přístup a odhodlání bojovat. Bohužel ani to nestačilo na účast ve finálovém turnaji. Věřím, že časté srovnání s top družstvy nás namotivuje do další práce.

 

Kateřina Chlumecká (kapitánka): Ukončení extraligy juniorek jsme si asi každá představovala tak, že ho zakončíme ve Final6, ale bohužel jsme se tam nedostali, a tak pro nás sezóna skončila tímto turnajem. I tak jsme se na něj těšili a chtěli jsme předvést to nejlepší. V některých chvílích jsme opravdu předváděli kvalitní výkon, ale těchto pár světlých chvil stačilo pouze na zisk jednoho bodu proti Brnu.

Když se ale ohlédnu na zbytek sezóny, tak jsem na nás všechny moc pyšná, protože jsme se několikrát dokázali vyhrabat z totálního dna a po celou dobu jsme předváděli týmový výkon a nikdy jsme to nevzdali a bojovali až do konce. To, že to nestačilo na účast ve Final6 nás všechny moc mrzí, ale bohužel i tohle ke sportu patří.

Děkujeme trenérům, rodičům a všem, kteří během sezóny stáli po našem boku.