Na začátku sezóny 2023/2024 čítala přípravka 50 dětí, ročníky 2013 – 2016, součástí oddílu jsou i tři chlapci. Trénování se naplno věnuje 6 trenérů + 3 další z řad rodičů. Tréninky probíhají v pondělí a ve čtvrtek, celkem 3 hodiny týdně. Jednou týdně je skupina rozdělena na početnější skupinu začínajících volejbalistek a skupinu výkonnostně pokročilejších hráček, které přípravku navštěvují posledním rokem. V tomto týmu probíhá intenzivnější příprava na přestup do vyšší kategorie, mladších žákyň.

Pod křídly přípravky se vytvořila i velice dobře fungující skupina předpřípravky, která primárně vznikla pro mladší sourozence již trénujících dětí. V dnešní době se rozrostla na 12 dětí, ve věku 4 - 6 let. Tréninkovou jednotku vedou jednou týdně 2 trenérky.

Přípravka se každoročně zúčastňuje dvou vyhlášených soutěží – Městského přeboru žactva a barevného minivolejbalu. Městský přebor obehráváme začínajícími volejbalistkami v kategorii trojice – mini. Letos prošlo turnajem cca 12 dětí. Zde jsme uhráli 3.místo. Dvě družstva výkonnostně pokročilejších hráček hrála v ktg. trojice, kde z celkového počtu 28 družstev obsadily 6. a 14. místo. Je třeba říci, že byly nasazené do soutěže, v níž hrála děvčata a kluci až o dva roky starší (a dvě hlavy vyšší) než naše hráčky. Toto umístění považuji za velký úspěch.

O tom, že děvčata (a kluci) odvedla v sezóně obrovský kus práce, svědčí i výsledky jednotlivých turnajů barevného minivolejbalu. Ze všech pěti kol, která se hrála, jsme přiváželi medailová umístění. Na zlaté jsme si sáhli ve všech kategoriích – žlutá, oranžová i červená. Nejlépe se nám vydařil domácí prosincový turnaj, kde jsme neměli přemožitele dokonce ve dvou kategoriích (červení obsadili 1., 2. a 4. místo). Na tyto turnaje se snažíme nominovat co největší počet dětí, aby získávaly zkušenosti a byly motivovány k dalšímu trénování.

Každoročně se snažíme zapojit i rodiče do chodu oddílu – organizace vánočního kola minivolejbalu, turnaj rodičů s dětmi, esotrhy, doprava dětí na zápasy. V srpnu nás čeká soustředění, kam pojedeme již bez 13 hráček, které v květnu postoupily do mladších žákyň.

Hlavním cílem přípravky a předpřípravky je vzbudit v dětech lásku k volejbalu, naučit je obratnosti, odvaze, orientaci v prostoru, spolupráci. Vedeme proto tréninkové jednotky tak, aby nebyly zaměřené jen na volejbalovou techniku, ale snažíme se budovat tým spolupracujících dětí. Nezapomínáme proto ani na vzdělávání dospělých – zúčastňujeme se kempů, které jsou v kraji pořádány, inspirujeme se od povolaných.

Za trenérský tým

Mgr. Naděžda Vlasáková